4 zalety oleju z pestek malin, które pomogą Ci utrzymać zdrową i piękną skórę

Kochane! Wielokrotnie na moim blogu wspominałam Wam o cudownych właściwościach płynących z olejowania skóry bądź włosów.  Już od dłuższego czasu jest to dla mnie jeden z lepszych i najczęściej wybieranych sposobów domowej pielęgnacji. Nawet najcudowniejszy krem nie zastąpi mi przyjemności płynącej ze stosowania tego zabiegu na swojej twarzy i ciele.Dzisiaj chcę napisać dla Was parę słów o oleju z pestek malin. Od pierwszych chwil stosowania przypadł mi do gustu. Maliny… mniam!

 

Olej z pestek malin bez rafinacji i innych procesów zmieniających właściwości otrzymuje się z ziaren malin metodą tłoczenia na zimno. W ich nasionach znajduje się całe mnóstwo pożądanych przez naszą skórę kwasów omega-3 i omega-6. Działają one przeciwalergiczne, nawilżająco i przeciwzapalnie. Pobudzają regenerację i gojenie się skóry. Odpowiadają za zachowanie odpowiedniego bilansu wodnego zapewniając jej miękkość, gładkość i elastyczność. Olej ma ciemnożółty lub złotawy odcień oraz nasienny, ziemisty aromat. Szybko się wchłania, jest lekki i nie pozostawia tłustego filmu. Taka konsystencja sprawia, że idealnie spisze się on do stosowania zarówno na noc, jak i na dzień pod makijaż. 

 

Jak olej z pestek malin wpływa na naszą skórę?

 

  • Chroni ją przed utratą wilgoci

  • Wzmacnia barierę lipidową naskórka

  • Wygładza i uelastycznia skórę, ponieważ wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny

  • Nadaje skórze świeży i promienny wygląd, ożywia i rozświetla

  • Zmiękcza i natłuszcza

  • Łagodzi stany zapalne i podrażnienia, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe

  • Chroni przed podrażnieniami słonecznymi i szkodliwym działaniem promieni UV

  • Zapobiega powstawaniu zaskórników, działa przeciwtrądzikowo i przeciwalergicznie

  • Zawiera witaminy A i E, które poprawiają ogólny wygląd i kondycję skóry działając odmładzająco

  • Pomaga zapobiec odmrożeniom



Naturalny filtr przeciwsłoneczny.

 

Udowodnione jest, iż olej z pestek malin posiada naturalne właściwości absorbowania szkodliwego promieniowania UV. W Japonii przeprowadzono nawet badania, by oszacować w jakim stopniu jest on w stanie faktycznie nas ochronić, okazało się, że jego stosowanie wystarczyło, żeby istotnie zmniejszyć uszkodzenie narażonej na słońce skóry. Nie ma on jednak określonego faktora SPF więc mimo jego obiecującej przyszłości w tej dziedzinie, nie należy traktować go jako całkowitego zabezpieczenia przeciwko szkodliwemu działaniu tak bardzo uwielbianego przez nas słońca. 

 

W walce z trądzikiem.

 

Obecność witaminy A oraz kwasów tłuszczowych w oleju z pestek malin powoduje, że skutecznie redukuje on zaczerwienienia oraz pomaga w walce z trądzikiem. Co jeszcze sprawia, że używanie tego oleju w walce z problemem jakim jest cera trądzikowa przynosi korzyści? Olej z pestek malin jest bogaty w kwasy linolowe, a to właśnie jego niedobór powoduje, iż naturalne sebum skóry jest gęste, lepkie i sprzyja zatykaniu porów oraz powstawaniu niedoskonałości.  Oprócz obecności witaminy A, pestki malin dostarczają nam witaminy E, która w naturalny sposób wspomaga procesy leczenia. 

 

Młody wygląd naszej twarzy.

 

Która z nas nie chce zachować swojej pięknej, nieskazitelnej cery w idealnym stanie jak najdłużej? Pytanie nie wymaga odpowiedzi, skoro to czytasz, to na pewno jedną z Twoich pasji jest dbanie o swój wygląd, co równa się z tym, że zależy Ci na pięknym i młodym wyglądzie. Dopóki nie stworzymy eliksiru wiecznej młodości, musimy posiłkować się innymi dostępnymi produktami 😉 Olej z pestek malin załatwia kwestie wielu problemów pielęgnacyjnych. Zawiera antyutleniacz zwany kwasem elaidynowym,  który może pomóc w spowolnieniu uszkodzenia kolagenu. A kolagen równa się jędrna i gładka skóra. Im jesteśmy starsi, tym organizm produkuje go mniej, co sprawia, że na skórze pojawiają się zmarszczki. Skoro więc można naturalnie pomóc w spowolnieniu tego procesu…korzystajmy i cieszmy się młodością! Dodatkowo, maliny bogate są w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za sianie spustoszenia w skórze i przyspieszanie procesu starzenia. 

 

Jak stosować olej z pestek malin?

 

Tak jak pozostałe oleje. Brzmi prosto i banalnie? Oczywiście, że tak, bo nie ma nic prostszego w stosowaniu naturalnych kosmetyków z produktów, którymi obdarzyła nas matka natura.  Rozwijając nieco swoją odpowiedź na to pytanie powiem, że spokojnie można go stosować bezpośrednio na skórę. Należy jednak pamiętać, że sam w sobie olej nie ma działania nawilżającego, a jedynie chroni skórę przed utratą nawilżenia.  Dlatego najlepsze efekty przyniesie stosowany w połączeniu z substancjami nawilżającymi – kremem, serum, kwasem hialuronowym. Jeżeli chcesz zadbać nie tylko o skórę twarzy, ale również o pozostałe części ciała możesz dodać go do kąpieli, wetrzeć w wilgotną skórę, albo połączyć z żelem pod prysznic.  

Pozostając w tematyce olejów i olejowania skóry, nie wybaczyłabym sobie gdybym nie wspomniała o stosowaniu oleju z pestek malin na włosach. Możesz używać go do pielęgnacji włosów o każdym typie porowatości, świetnie sprawdzi się też na farbowanych.  Ma on działanie powlekające zatem ochroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz utlenianiem barwnika zarówno naturalnego jak i sztucznego. Możesz go wetrzeć w skórę głowy, stosować jedynie do pielęgnacji końcówek albo olejowania ich na całej długości. 

 

Podsumowując! Olej z pestek malin sprawdza się zarówno do stosowania w przypadku osób o skórze suchej jak i przetłuszczającej się. Jest idealny dla tych z Was, które zauważyły u siebie pierwsze oznaki starzenia oraz dla tych, które pragną to starzenie opóźnić. Docenią go również osoby o skórze wrażliwej ze skłonnościami do alergii i trądziku.

 

Dzięki olejowaniu moja skóra jest miękka, elastyczna i przede wszystkim na co dzień wygląda zdrowo. Z żadnym kremem nie polubiłam się tak bardzo jak z olejami, a szczególnie z olejem z pestek malin! A Ty, poznałaś już jego właściwości? Czy Twoja skóra pokoch ten kosmetyk? Koniecznie daj mi znać! 

 

Leave a Comment