Hydrolat z Magnolii – czyli jak roślina ozdobna trafiła do damskiej kosmetyczki?

hydrolat z magnolii

Magnolia kojarzyła mi się zawsze z pięknymi ogrodami, które miałam okazję widzieć głównie w Chinach czy Japonii. Choć równie dobrze można te piękne drzewa/krzewy znaleźć w Europie, a nawet w Polsce. Magnolia jest uważana za jedną z najstarszych roślin kwitnących. A ponadto w Korei Północnej traktuje się ją jako kwiat narodowy, z godnością podobną do traktowania narodowej flagi lub godła. W Chinach natomiast stanowi symbol szczerości i czystości. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ według mnie ma chyba najpiękniejsze kwiaty ze wszystkich roślin – szczególnie niepowtarzalny jest kolor Magnolii… taki kremowo-różowo-fioletowy, aż ciężko opisać go słowami. Jeśli zobaczysz raz kwiat magnolii to bardzo dobrze zapamiętasz jego kolory, ale nie będziesz w stanie ich opisać.

Ok, ale co właściwie sprawiło, że zaczęto wykorzystywać magnolię w naturalnych kosmetykach? 

Zapraszam do artykułu!

Magnolia – zapach.

Zapach magnolii jest szczególnie uwielbiany przez perfumiarzy. Opisuje się go jako idealne połączenie nut jaśminu, róży i konwalii – przy czym ta mieszanka jest nie do uzyskania w żaden inny sposób. W tradycyjnej medycynie chińskiej używa się kwiatów i zapachu magnolii (w którym są ukryte cenne składniki) m. in. do leczenia zatok, nadciśnienia, a także do poprawy ogólnego samopoczucia oraz jako afrodyzjak. Z jednej strony zapach magnolii uspokaja i koi nerwy, a z drugiej pobudza zmysły i podnosi libido. Także może być ciekawym dodatkiem, podgrzewającym atmosferę romantycznych wieczorów z drugą połówką – tymbardziej, że wieczory nam się powoli wydłużają💚 

Magnolia – zastosowanie.

  • Najpopularniejszym zastosowaniem Magnolii jest jej uprawa jako rośliny ozdobnej w parkach, ogrodach, ogródkach przydomowych
  • W kuchni – jako przyprawa – używa się sproszkowanych liści magnolii japońskiej np. do przyprawiania ryżu.
  • Korę i pączki magnolii nagiej, japońskiej i lekarskiej wykorzystuje się do leczenia schorzeń zatok, nadciśnienia i innych.
  • Nuty zapachowe magnolii są wysoce pożądane w perfumach.
  • W kosmetyce wykorzystuje się magnolię np. w postaci hydrolatu do pielęgnacji skóry.

Hydrolat z Magnolii.

Hydrolat z Magnolii uzyskiwany jest w wyniku oddziaływania pary wodnej na kwiaty, w odpowiedniej temperaturze i warunkach, w taki sposób aby zachować wszystkie cenne właściwości. Dlatego stosowanie nazwy hydrolat i woda kwiatowa w tym wypadku jest jak najbardziej na miejscu. W podobnym procesie stworzyłam np. Hydrolat z Róży Damasceńskiej, który także wspaniale pachnie. Ale oprócz zapachu Hydrolat z Magnolii kryje w sobie jeszcze kilka innych właściwości – oto one:

  • nawilża skórę
  • oczyszcza i wygładza
  • przywraca naturalne pH skóry
  • jego zapach uspokaja i relaksuje
  • daje efekt odświeżenia

Hydrolat z Magnolii – jak używać?

Tego hydrolatu można używać do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Dzięki właściwościom nawilżającym i oczyszczającym świetnie sprawdzi się zarówno dla skóry suchej jak i tłustej. Działa także antybakteryjnie i przeciwzapalnie co sprawi, że pozbędziesz się problemów z wypryskami i zaskórnikami. Pozwoli Ci również złagodzić objawy trądziku i wyreguluje pracę gruczołów łojowych. Skóra przestanie się nadmiernie przetłuszczać i usprawni się jej regeneracja. Jest na tyle delikatny w działaniu, że z pewnością nie podrażni skóry wrażliwej i podatnej na alergie – jednak jeśli chodzi o alergię to należy zrobić próbę alergiczną np. na przedramieniu, bo chociaż to mało prawdopodobne, ale możesz mieć alergię na magnolię. Poza tym wszystkim możesz używać Hydrolatu z Magnolii jako mgiełki zapachowej, która sprawi, że nawet w ciągu długiego dnia poczujesz się świeżo i lekko. Dodatkowo pozwoli Ci się choć na chwilę odprężyć i zrelaksować – tak, że w pełni sił wrócisz do swoich obowiązków. 

Dodatkowo możesz używać tego hydrolatu jako bazy do maseczek z glinek lub używać jako lotion do włosów. Pomaga pozbyć się łupieżu i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów. Po zastosowaniu hydrolatu dobrym nawykiem będzie także wmasowanie w skórę kilku kropel ulubionego oleju dla wzmocnienia efektu nawilżenia i odżywienia skóry. 

Hydrolat z Magnolii spowalnia też procesy starzenia się skóry poprzez zwalczanie wolnych rodników oraz wyraźnie wygładza i poprawia wygląd skóry.

Jeśli chcesz przetestować jego działanie na własnej skórze bądź czujna i obserwuj mojego Instagrama i Facebooka, bo tam pojawi się informacja kiedy Hydrolat z Magnolii będzie dostępny!

NQ💚

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Przeczytaj również

Najnowsze Artykuły

do końca lata

Zgarnij 15 ZŁ!

do końca lata

Zgarnij 15 Zł

do końca lata

Zgarnij 15 ZŁ!