Olej Tamanu – naturalny olej dla każdego. 20 powodów, dlaczego powinnaś go mieć w kosmetyczce.

olej tamanu kobieta pośród tropikalnych roślin

Na skróty

Na dzień dzisiejszy olej tamanu to żadne wielkie odkrycie kosmetyczne, zdaję sobie z tego sprawę. Uznałam jednak, że na pewno są osoby, dla których właściwości i możliwości zastosowania różnych naturalnych kosmetyków nie są jeszcze klarowne. Często spotykam się z pytaniami i prośbami odnośnie doboru odpowiednich kosmetyków do pielęgnacji. Dlatego dzisiaj postanowiłam napisać tekst, który podobnie jak olej tamanu jest dla każdego – zarówno dla tych, którzy już od dawna stosują naturalną pielęgnację jak i dla “świeżaków”.

 

Więc jeśli zastanawiasz się, jaki naturalny olej wybrać na pierwszy raz to zdecydowanie mogę polecić właśnie olej tamanu, a jeśli jesteś już obcykana w temacie olejowania to w tym artykule znajdziesz kilka powodów dlaczego warto go mieć zawsze pod ręką. 

 

Skąd się bierze olej tamanu?

Olej tamanu jest pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno wysuszonych pestek owoców Drzewa Tamanu. Naukowa nazwa tej rośliny to Calophyllum inophyllum. Można ją spotkać w lasach tropikalnych Azji i Afryki, a także na wyspach Oceanu Spokojnego. Drzewo tamanu jest wiecznie zielone i wydaje owoce dwa razy w ciągu roku. Rośnie powoli, ale ma bardzo zwartą budową co pozwala mu osiągać znaczące wysokości – nawet do 20 metrów. 

 

Drewno tamanu wykorzystywane jest między innymi w budownictwie, w konstrukcjach łodzi, a także w budowaniu instrumentów muzycznych. Cenione jest przede wszystkim za zwartą strukturę, dzięki której jest twarde i mocne. Dzisiaj drzewa tamanu są uprawiane w wielu krajach na całym świecie głównie z uwagi na piękne i duże białe kwiaty oraz dekoracyjny charakter liści.

 

Olej tamanu – dar od bogów.

Również nieprzypadkowo, drzewo tamanu znalazło zastosowanie w kosmetyce, a konkretnie w postaci oleju tłoczonego z pestek jego owoców. Legendy pojawiające się wśród polinezyjskich plemion i ludów przypisują olejowi tamanu boskie właściwości. Przez rdzennych mieszkańców Polinezji olej ten uznawany był za dar od bogów skryty w gałęziach drzewa. Przez całe tysiąclecia wykorzystywano go na wiele sposobów, jednak podstawową funkcją była ochrona skóry przed słońcem, wysoką temperaturą i wilgotnością oraz przed silnymi oceanicznymi wiatrami.

 

Także krótko podsumowując, olej tamanu nie jest absolutnie odkryciem naszej cywilizacji, choć na pewno dzięki prowadzonym badaniom przez naukowców dowiedzieliśmy się jeszcze więcej na temat jego dobroczynnych właściwości i możliwości wykorzystywania w pielęgnacji skóry.

 

Jak powstaje olej tamanu?

Owoce drzewa tamanu są mniej więcej wielkości moreli. W trakcie dojrzewania marszczą się i zmieniają kolor na brązowy. Po ich zebraniu, ale co ważne dopiero kiedy same opadną na ziemię wyjmowane są pestki, które następnie się suszy przez około miesiąc lub dwa (zależy to od wielu czynników). Po tym czasie, kiedy pestki staną się bardziej oleiste zaczyna się wydobywać z nich olej poprzez tłoczenie, wyciskanie na zimno. Dzięki tej metodzie olej zachowuje wszystkie cenne właściwości. Olej tamanu jest gęsty, ma karmelowo-zielony kolor i intensywny zapach przypominający trochę połączenie orzechów, maggi i zapachu drewna. Co ciekawe, żeby otrzymać 5 kg nierafinowanego oleju trzeba zużyć aż 100 kg owoców.

olej tamanu zdjęcie drzewa tamanu

Olej tamanu – zastosowanie w pielęgnacji.

Jedną z kluczowych właściwości oleju tamanu jest zdolność do przyspieszania gojenia się ran i blizn. Skutecznie przyspiesza tworzenie się nowych komórek skóry i wspomaga procesy regeneracyjne. Jest często używany przy leczeniu oparzeń, ukąszeń, stanów zapalnych skóry, ran, zadrapań oraz blizn pooperacyjnych. 

Zdecydowanie ułatwia także pielęgnację cery trądzikowej i skłonnej do przetłuszczania się. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co zawdzięcza wysokiej zawartości kwasu kalofillowego, kalofilloidyny, fitosteroli i kumaryn. Pozwala pozbyć się wyprysków, krost oraz wspomaga gojenie się ran trądzikowych.

Jego zdolności głęboko nawilżające spodobają się z pewnością posiadaczkom cery suchej. Olej tamanu bardzo łatwo i szybko się wchłania, dociera w głębokie warstwy skóry i utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia nie tylko na powierzchni skóry.

Przy regularnym stosowaniu można zaobserwować delikatne działanie odmładzające, ponieważ olej tamanu stymuluje tworzenie się nowych komórek i wspomaga włókna kolagenowe. Spowalnia procesy starzenia się dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Nawet szara i zmęczona skóra po jego stosowaniu odzyska świeży i zdrowy wygląd.

Dzięki temu, że można go używać bezpośrednio na skórę, sprawdzi się też w pielęgnacji skóry głowy i włosów. Normalizuje pracę gruczołów łojowych co pomoże pozbyć się problemu z nadmiernym przetłuszczaniem włosów lub problemem z łupieżem.

Olej tamanu – dla kogo?

Tak jak już we wstępie napisałam, moim zdaniem jest to olej uniwersalny o naprawdę wyjątkowych właściwościach. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a będzie szczególnie pomocny w przypadku podrażnień, blizn, trądziku, łupieżu, egzemy czy łuszczycy… Właściwie to dzięki temu, że wspomaga tworzenie się nowych komórek skóry świetnie sprawdza się w leczeniu i pielęgnacji większości problemów skórnych. 

Natomiast dla tych, którzy nie mają problemów z cerą olej tamanu może być jednym z elementów pielęgnacyjnego rytuału, który zadba o odpowiednie nawilżenie, pracę gruczołów łojowych, utrzymanie młodego i promiennego wyglądu skóry oraz zapewni ochronę przed rozwojem bakterii lub stanów zapalnych.

 

olej tamanu liście drzewa tamanu

20 powodów dlaczego warto mieć w kosmetyczce olej tamanu!

 

  1. Wspomaga regenerację
  2. Łagodzi podrażnienia
  3. Utrzymuje odpowiednie nawilżenie
  4. Zmiękcza i wygładza cerę
  5. Likwiduje zmarszczki
  6. Wspomaga leczenie trądziku i innych chorób skórnych
  7. Stymuluje tworzenie się nowych komórek skóry
  8. Normalizuje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum
  9. Zwalcza wirusy, bakterie, grzyby i wolne rodniki
  10. Minimalizuje ryzyko pojawienia się wyprysków
  11. Redukuje przebarwienia
  12. Wzmacnia włókna kolagenowe
  13. Pasuje do pielęgnacji każdego rodzaju cery
  14. Pochłania promienie UV
  15. Redukuje dolegliwości reumatyczne
  16. Zmniejsza widoczność rozstępów
  17. Dzięki zdolnościom penetrującym, transportuje składniki odżywcze w głąb skóry
  18. Można łączyć go z innymi kosmetykami np. dodając do balsamu, kremu lub innego oleju
  19. Odblokowuje pory
  20. Przyspiesza gojenie się ran i procesy bliznowacenia

Jestem przekonana, że po przeczytaniu tej listy znalazłaś co najmniej 2 punkty, które Cię interesują. Napisz w komentarzu jeśli się mylę 😀

 

Nature Queen💚

Nature Queen

Nature Queen

Nature Queen to ja💚Na co dzień zajmuję się tworzeniem naturalnych rozwiązań do pielęgnacji ciała i włosów. Kocham wszystko co daje nam Matka Ziemia i uważam, że jedynym sposobem na wydobycie piękna każdej z nas jest pielęgnacja zgodna z naturą. Każda kobieta skrywa w sobie naturalne piękno i dlatego zasługuje na królewskie traktowanie. Moim największym marzeniem jest to, aby wszystkie kobiety traktujące swoje ciało jak królestwo miały dostęp do naturalnych kosmetyków, królewskiej jakości. Nature Queen

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Dodaj komentarz

Przeczytaj również

Najnowsze Artykuły

Shopping Cart