Olej z Pachnotki – jak działa? Sposób na zniszczoną i podrażnioną skórę oraz ratunek dla włosów!

Olej z Pachnotki – jak działa

Jeśli zastanawiasz się co to za roślina, to może z pomocą przyjdzie inna nazwa tego oleju – Olej Perilla. Pytanie jak działa wydaje mi się być mało konkretne. Powinnyśmy raczej zapytać co sprawia, że działa i w jaki sposób wspomaga regenerację zniszczonej skóry oraz włosów. Tak postawione pytania zwiększają nasze szanse na uzyskanie lepszej odpowiedzi.. Przynajmniej taką mam nadzieję 😉 Zapraszam do artykułu!

 

Olej z Pachnotki – właściwości.

Pachnotka jest roślinką, której naturalne środowisko to tereny Azji – głównie Chiny i Japonia – gdzie już od dawna były wykorzystywane jej właściwości lecznicze. Z uwagi na te właściwości i małe wymagania co do uprawy bardzo szybko zdobyła popularność nie tylko w medycynie, ale także w kosmetyce. Dzisiaj hoduje się ją w Azji wschodniej, Europie południowo-wschodniej i na południu USA, a także w Polsce. Jest znana między innymi z właściwości przeciwalergicznych, przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych. 

 

W składzie Oleju z Pachnotki znajdziemy m. in.:

 

  • flawonoidy – antyoksydanty, które nie tylko neutralizują wolne rodniki, ale także działają przeciwzapalnie
  • katechinę – spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność
  • luteolinę – działa przeciwzapalnie i działa kojąco na układ nerwowy
  • kwas alfa-linolenowy – działa antybakteryjnie  i przeciwutleniająco
  • antocyjany – pozytywnie wpływają na układ krążenia
  • kwas rozmarynowy – działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy alergii
  • kwasy tłuszczowe Omega -3, -6, -9

Olej z Pachnotki – podrażniona i zniszczona skóra.

Łatwo wnika w skórę i dostarcza jej niezbędnych składników odżywczych, które skutecznie przyspieszają gojenie się ran, łagodzą podrażnienia oraz poprawiają wygląd i kondycję skóry. Ujędrnia i uelastycznia skórę poprzez przyspieszenie produkcji kolagenu i elastyny. Dzięki wysokiej zawartości kwasów NNKT wyraźnie rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt oraz wspomaga tworzenie się ceramidów tworzących spoiwo międzykomórkowe. Przyspieszona produkcja kolagenu wpływa także bardzo pozytywnie na tempo regeneracji komórek skóry i pomaga odbudowywać powłokę hydrolipidową. Dzięki kwasom Omega 6 hamuje rozwój bakterii skórnych, co jest szczególnie ważne dla osób z cerą trądzikową. Zapobiega powstawaniu zaskórników, niweluje stany zapalne oraz usprawnia pracę gruczołów łojowych. Olej z Pachnotki pozwala utrzymać prawidłowe pH skóry i odpowiednią florę bakteryjną, co również przyczynia się do zmniejszenia objawów trądziku. 

 

Bardzo dobrze łączy się z innymi naturalnymi kosmetykami – możesz spokojnie dodawać ten olej do balsamów, kremów, maseczki lub stosować bezpośrednio na skórę np. w postaci okładów. Ciekawą propozycją może być też użycie najpierw Twojego ulubionego hydrolatu i na lekko wilgotną twarz wmasowanie kolistymi ruchami kilku kropel oleju z pachnotki.

Olej z Pachnotki – włosy.

Przede wszystkim dobrze nawilża skórę głowy i pozwala składnikom odżywczym wnikać głęboko zapewniając tym samym lepszą kondycję skóry głowy. To z kolei bezpośrednio przekłada się na lepszy stan włosów. Przywraca im naturalnie zdrowy wygląd. Wzmacnia cebulki, przez co włosy są pobudzane do wzrostu. Zapobiega ich wypadaniu i stają się one mocniejsze, bardziej elastyczne, nie łamią się i wyraźnie zyskują na objętości. Taki efekt oczywiście jest możliwy do osiągnięcia przy regularnym olejowaniu włosów, choć już od pierwszego użycia poczujesz różnicę np. podczas rozczesywania oraz po wysuszenia – nie będą już takie kruche i łamliwe. Olej z Pachnotki może być pomocny w leczeniu łuszczycy, a także pomoże pozbyć się łupieżu. 

 

Olej z Pachnotki – dla kogo?

Posiada charakterystyczny ziołowo-korzenny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. Mając jednak na uwadze jego wspaniałe działanie zarówno dla skóry jak i włosów, a także dla paznokci – wzmacnia płytkę i zmniejsza łamliwość.  Jego działanie będzie idealne dla z cerą: 

 

  • trądzikową i tłustą – z uwagi na działanie usprawniające pracę gruczołów łojowych, a także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pozwoli pozbyć się zaskórników i wspomoże regulację wydzielania sebum.
  • suchą i podrażnioną – zapewni odpowiedni poziom nawilżenia i dostarczy niezbędne dla skóry składniki
  • normalną – świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji, jest delikatny w działaniu, nie powinien wywoływać podrażnień. Można stosować go samodzielnie na skórę i włosy oraz świetnie łączy się z innymi kosmetykami np. olejkami eterycznymi (do masażu), kremami, balsamami i glinkami.

Przywróci także zdrowy wygląd zniszczonych i przesuszonych włosów, a także pomoże pozbyć się łupieżu i złagodzi objawy łuszczycy. Wzmocni cebulki włosów, dzięki czemu powstrzyma ich wypadanie. 

 

NQ💚

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Przeczytaj również

Najnowsze Artykuły

do końca lata

Zgarnij 15 ZŁ!

do końca lata

Zgarnij 15 Zł

do końca lata

Zgarnij 15 ZŁ!