Olej z pestek truskawek – Truskawkowy Eliksir Piękności.

Olej z pestek truskawek – Truskawkowy Eliksir Piękności

Moje Drogie, jak zapewne wiecie stosowanie olejów w kosmetykach bardzo korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Oleje takie jak olej arganowy, olej kokosowy czy też olej lniany od dawna znajdują się na liście składników używanych w liniach bardzo dobrych kosmetyków. Dzisiaj jednak chciałabym napisać o rzadziej stosowanym i mniej popularnym, a zrobionym z uznawanej za afrodyzjak, truskawki.
Tak! Truskawki, prawie truskawki, właściwie to z nasion truskawki, czyli z jej pestek.

Kiedy pierwszy raz dostałam w swoje ręce ten olej byłam przekonana, że jest on olejem z jakiś orzechów, gdyż nie pachnie ani kolorem nie przypomina truskawek. Jest ciemnozielony i pachnie orzechami.
Olej z pestek Truskawek tłoczy się na zimno z milionów malutkich nasionek, które oddziela się od miąższu na potrzeby produkcji np. lodów truskawkowych.  Olej z pestek truskawek jest niewyobrażalnym źródłem składników odżywczych. Zdecydowanie większym niż można byłoby się spodziewać po tak niewielkich rozmiarów pestce.

Olej z pestek truskawek – składniki odżywcze.

Zawiera bogatą gamę antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia w całym organizmie. Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe  omega-3, omega-6 i omega-9, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać a są one konieczne do jego prawidłowego funkcjonowania, w związku z tym muszą być dostarczane z pożywieniem. Olej z pestek truskawek składa się aż z 80%  dobroczynnych dla nas kwasów tłuszczowych. Olej z pestek truskawek jest bardzo łagodny dla skóry. Działa nawilżająco i chroni skórę przez szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Poprawia również elastyczność skóry.

Olej z pestek truskawek – jak używać?

W środku butelki znajduje się ciemnozielony olej o subtelnym orzechowo-owocowym zapachu. Można stosować go na wiele sposób: na skórę, włosy czy dodając do ulubionego kremu. Ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych polecany jest głównie osobom o skórze suchej i dojrzałej. Posiada również właściwości ściągające, które pomocne są przy leczeniu cery trądzikowejZawiera również naturalne tokoferole oraz kwas elagowy, posiadający właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwnowotworowe.

Olej z pestek truskawek – eliksir piękności dla każdego.

Zaletą tego produktu jest również cena. Olej truskawkowy nie jest drogi – ok. 15 do 20 zł. Ponad to jest bardzo wydajny i wielozadaniowy. Nie brudzi ubrań. Ważne jednak, aby buteleczkę przechowywać w lodówce, dzięki czemu zawarte w nim składniki odżywcze dłużej zachowają swoje właściwości. Efekt można zauważyć już po pierwszym użyciu. Skóra staje się miękka i gładka, a także dobrze nawilżona i ukojona. Olej z nasion truskawki można stosować na dzień i na noc, jako dodatek do innych kosmetyków lub jako serum. Świetnie sprawdzi się też przy demakijażu skóry suchej czy podrażnionej. Niektórzy używają go do suchej skóry na łokciach oraz do odżywiania skórek wokół paznokci. Polecam również do pielęgnacji włosów.

Z miłości do Natury
Nature Queen

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Przeczytaj również

Najnowsze Artykuły

Hej! Nie zapomnij dodać zniżki, Green Friday trwa!

Z okazji GREEN FRIDAY -30% na cały koszyk. Tylko do 27 XI 2020