olej z truskawki

Truskawkowy Eliksir Piękności

Moje Drogie, jak zapewne wiecie stosowanie Olejów w kosmetykach bardzo korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Oleje takie jak Olej Arganowy, Olej Kokosowy czy też Olej Lniany już długo znajdują się na liście składników używanych w liniach bardzo dobrych kosmetyków. Dzisiaj jednak chciałbym napisać co nie co o rzadziej stosowanym i trochę mniej popularnym, a zrobionym z uznawanej za afrodyzjak, Truskawki.
Tak! Truskawki, prawie truskawki, właściwie to z nasion truskawki, czyli z jej pestek.

Kiedy pierwszy raz dostałam w swoje ręce ten olej byłam przekonana, że jest on olejem z jakichś orzechów, gdyż nie pachnie ani kolorem nie przypomina truskawek. Jest ciemnozielony i pachnie orzechami.

Olej z pestek Truskawek tłoczy się na zimno z milionów malutkich nasionek, które oddziela się od miąższu na potrzeby produkcji np. lodów truskawkowych. Wyobrażasz sobie takie lody, gdyby zawierały te pestki?  Olej z pestek truskawek jest niewyobrażalnym źródłem składników odżywczych. Zdecydowanie większym niż można byłoby się spodziewać po tak niewielkich rozmiarów pestce.

Zawiera całą gamę antyoksydantów, jak wiesz one spowalniają procesy starzenia w całym organizmie. Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, są to kwasy tłuszczowe takie jak omega-3, omega-6 i omega-9, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać a są one konieczne do jego prawidłowego funkcjonowania, w związku z tym muszą być dostarczane z pożywieniem. Olej z pestek truskawek składa się aż z 80% tych dobroczynnych dla nas kwasów tłuszczowych.

Olej z pestek truskawek jest bardzo łagodny dla skóry. Działa nawilżająco i chroni skórę przez szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Wpływa też pozytywnie na elastyczność skóry.

W środku takiej butelki znajduje się ciemnozielony olej o subtelnym orzechowo-owocowym zapachu. Możesz stosować go na wiele sposób, nakładając na skórę, włosy czy na przykład dodając do ulubionego kremu. Ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych polecany jest głównie osobom o skórze suchej i dojrzałej. Posiada również właściwości ściągające, które pomocne są przy leczeniu cery trądzikowej.

Zawiera również naturalne tokoferole oraz kwas elagowy, posiadający właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwrakowe. Jeszcze jeden plus to cena. Produkt nie jest drogi – ok. 15 do 20 zł. Bardzo wydajny, wielozadaniowy. Nie brudzi ubrania.Ważne jednak, abyś buteleczkę trzymała w lodówce. W ten sposób zawarte w nim składniki odżywcze nie utlenią się tak szybko.

23,99 29,99 

Efekt można zauważyć już po pierwszym użyciu. Skóra staje się miękka i gładka, a także dobrze nawilżona i ukojona. Olej z nasion truskawki możesz stosować, jako krem na dzień i na noc, jako dodatek do innych kosmetyków lub jako serum. Świetnie sprawdzi się też przy demakijażu skóry suchej czy podrażnionej. Niektórzy używają go do pielęgnacji włosów, suchej skóry na łokciach czy do odżywiania skóry wokół paznokci.

Z Miłości do Natury,
Nature Queen

Napisz komentarz